Cum să scapi de brain rot prin aplicații microlearning – Învață să renunți la doomscrolling

283
0
Aplicatii Microlearning

Îmi place să stau pe budă. Pentru mine, statul pe budă este un act meditativ, iar să merg acolo unde împăratul merge pe jos a reprezentat întotdeauna o tranșee unde se dau cele mai mari lupte între dependența de scrollat și nevoia de a învăța, de a veni cu idei, de a utiliza timpul acesta prețios în mod constructiv.

Am fost condiționați să credem că nu e etic să stăm pe budă pe banii companiei, dar cu toate astea nu putem rezista atunci când ne punem fundul pe porțelanul îmbietor: scoatem telefonul din buzunar mai repede decât scoate Clint Eastwood pistolul de la cingătoare în filmele lui Sergio Leone.

În autobuz, la masă, la botezuri, la nunți, la înmormântări, în momente intime, așteptându-l pe Godot, la muncă, în pauză, între sesiunile gaming, ne-am obișnuit să fim sclavii doomscrolling-ului oferit de o închisoare dreptunghiulară a minții. Dezvoltatorii platformelor social media nu-s proști, ei știu foarte bine să-și asigure profituri maxime prin simpla implementare a unui algoritm și al unei interfețe cât mai hipontizante și mai ispititoare care să automatizeze răspunsurile cognitiv-motorii ale creierului nostru de primată.

Precum fetițele Powerpuff, așa a apărut și ciuma noii generații: doomscrolling, actul de a viola funcția de refresh de pe Facebook, Instagram, TikTok și altele asemenea cu o sete nestăvilită de dopamină ieftină și nocivă. Iar efectul direct al acestui act de care suntem cu toții vinovați este brain rot-ul. Nu cred că mai este nevoie să explic la ce se referă.

Dacă ne uităm puțin la niște statistici vom ajunge la niște concluzii evidente:

  • Social media în exces îți alterează relația cu dopamina, ajungând să dai dovadă de comportamente compulsive, gen să-ți verifici non stop aplicațiile, anxietate sau chiar iritabilitate în lipsa activității pe social media, precum și crearea unor obiceiuri nesănătoase cu care vrei să combați stresul sau emoțiile negative
  • Doomscrolling crește riscul de anxietate, depresie, demență și sentimente de alienare și singurătate.
  • 78% din populația tânără de utilizatori social media își verifică telefonul cel puțin în fecare oră, iar aproape 35% stau nedezlipiți de ecran.

Acum, când ADHD-ul peștișorului auriu e mai puternic decât oricând și când până și să stai o oră doar uitându-te pe pereți pare un blestem, este cazul să facem ceva în legătură cu doomscrolling-ul.

Știu, este greu să te dezlipești de telefon, în special pe budă. Dacă nu ești conștient de adicția ta și nu vrei să faci o încercare să-ți schimbi nițel rutina, nu citi mai departe. Însă dacă ai vrea să scrollezi cu cap și nu doar ca și cum ai fi un pisoi care derulează sulul de hârtie igienică, îți recomand să încerci o porție de micro-earning.

Ce este microlearning?

Termenul se referă la procesul de învățare și acumulare de cunoștințe prin intervale scurte (între 5 și 10 sau 15 minute) pentru a maximiza puterea de menținere a atenției.

Cu alte cuvinte, în 2024, creierul nu prea mai are aceeași capacitate de focus și atenție. Așa că, în loc să consumi social media care ți-a înrăutățit ADHD-ul auto-diagnosticat, încerci să consumi conținut educațional și practic în rafale scurte, prin module special create.

Am observat că microlearning-ul se practică cel mai des și mai ușor prin intermediul aplicațiilor pe telefon, așa că dacă tot ești cu el lipit de mână, hai să facem să-ți și prindă bine.

Ce poți învăța prin metoda microlearning?

Sincer, cam orice te intereseaza, cum ar fi:

  • Istorie;
  • Literatură;
  • Psihologie;
  • Sociologie;
  • Știinte exacte;
  • Finanțe;
  • Marketing.

Si lista poate continua la nesfârșit.

Dar una din cele mai mișto chestii pe care le aduce tehnica de microlearning este posibilitatea de a citi în maxim un sfert de oră un rezumat cu puncte-cheie al unei cărți care te-ar putea interesa ulterior.

E o ocazie perfectă să afli dacă lucrarea respectivă corespunde preferințelor și intereselor tale fără a investi în prealabil bani sau prea multe resurse mentale. Vei afla în cel mult câteva minute dacă acea carte merită citită pe de-a-ntregul. Iar ca bonus, fix acest feature poate îngloba învățarea oricăreia din disciplinele de mai sus și nu numai.

Înainte de a-ți oferi trei exemple de aplicații microlearning care să te ajute să ai un start plăcut în prima ta sesiune, ține minte câteva dintre beneficiile ideii ăsteia:

  • Poate genera cu până la 50% mai mult interes și engagement
  • Evident, este super time-saving, deci poți învăța chestii cool de trei ori mai repede față de modelul tradițional (dar vorbim aici despre o alternativă mai bună pentru doomscrolling, nu despre cursuri de doctorat pe care nu le poți absolvi summa cum laude doar din două ore adunate stând pe budă)
  • Să înveți ceva interesant în bucăți de 5-10-15 minute îți antrenează puterea de memorare a creierului fără să devină obositor.
  • Microlearning poate fi utilizat și de către companii pentru eficientizarea procesului de onboarding și pentru training-ul noilor angajați. S-a dovedit că este eficient inclusiv pe plan financiar.
  • O să te ajute să pari ăla mai cool dintr-o cameră de oameni cu creier de TikTok.
  • Ți se dă mură-n gură direct pe telefon.

Iar acum hai să-ți spun despre niște aplicații pe care le-am încercat și care m-au ajutat să-mi formez o rutină cât de cât mai sănătoasă.

Trei sugestii de aplicații pentru microlearning

Headway

Headway e un nume destul de popular în topul aplicațiilor pentru învățat de pe Play Store și App Store. Funcționează cu un model freemium care îți dă posibilitatea să citești zilnic rezumatul unei anumite cărți și să extragi informații-cheie. Odată ce îți instalezi aplicația o vei putea configura conform preferințelor tale, iar de acolo tot ce-ți rămâne este să citești în fiecare zi rezumatul gratuit pus la dispoziție și, dacă vrei, să-ți salvezi câteva citate importante sub forma de flash cards.

Poți citi despre self-help, productivitate, marketing, finanțe, istorie, psihologie, antreprenoriat, psihologie și în general orice îți poate topi mâzga de pe creier acumulată în urma doomscrolling-ului.

Ai un sistem de streaks care îți gâdilă receptorii de dopamină și te laudă când te ții de lecturat în fiecare zi. Nu-i ceva unic, dar e simpatic. Cine știe, poate unora chiar le pasă.

Fiind o aplicație freemium, poate ar fi bine, într-adevăr, să revii zilnic în cazul în care ești curios să afli ce cărți interesante s-ar mai putea ivi, căci pe modelul free nu poți alege tu cartea și nici nu poți reveni asupra unui rezumat deja parcurs sau unul al cărui timp de explorare s-a scurs.

Nu-i neapărat o resursă extraordinară. Din punctul meu de vedere, accentul se pune prea mult pe părți de self-help și hurrr durr entrepeneurship, ori eu sunt un cititor avid de filosofie și beletristică. Dar nu pot să nu observ părțile utile ale selecției de pe Headway. Acuma, s-o dau sincer, orice carte citită pe Z în aplicația aia este mai utilă decât dependența de Instagram cu care mă lupt adesea.

Blinkist

Blinkist este aproape identic cu Headway, doar că rezumatele sunt mai bine structurate și explicate. Este mai ușor să afli din primele secunde despre ce este vorba în carte și ce anume vei afla dacă vei acorda câteva minute din timpul tău.

Deși design-ul său o face să pară mai înclinată spre partea de premium din termenul freemium, aplicația este suficient de interesantă și utilă în călătoria ta social media detox. Și, culmea, fix ziua în care scriu articolul ăsta este ziua în care mi se oferă un rezumat la The Chaos Machine a lui Max Fisher (spoiler alert: se discută despre genocidul intelectual adus de social media). Ah da, Blinkist oferă sinteze din lucrări mai diverse decât Headway, deci puncte bonus.

Da, majoritatea caracteristicilor sunt cu bani, da, și microlearning-ul este o nișă care aduce bani, dar care-i baiul atâta vreme cât faci pași mărunți, dar siguri, către o utilizare mai sănătoasă și fulfilling a smartphone-ului?

Deepstash

Deepstash pare făcut din alt aluat, chiar dacă vorbim în continuare despre aplicații freemium. Deepstash este o sugestie mult mai interactivă de microlearning, ba chiar o alternativă foarte frumoasă a Twitter-ului (X, whatever). Da, sună dubios, dar hear me out.

Deepstash este o platformă-agregator, so to say. În cadrul ei, utilizatorii citesc, explorează, întocmesc și împărtășesc rezumate, idei și concepte extrase din tot ce ține de online, fie că vorbim despre cărți, articole, podcasturi sau clipuri video.

Deși Deepstash are și el niscaiva caracteristici ascunse după fusta unei subscripții, conținutul oferit gratuit foarte generos, iar interfața suficient de prietenoasă și intuitivă pentru a te îndemna să petreci mai mult decât minimul necesar pentru microlearning.

Vei citi majoritatea informațiilor sub formă de flash cards. Ele sunt realizate de membrii ai comunității în baza a ceea ce s-a citit și considerat interesant, cum ar fi cartea Atomic Habits a lui James Clear, podcastul lui Andrew Huberman sau colecții de citate inspiraționale din filmele Ghibli ale lui Hayao Myiazaki.

SIncer, ți-e mai mare dragul să folosești aplicația asta, mai ales că are și un sistem de statistici și achivementuri care te încurajează să explorezi și să-ți folosești pauza de budă cu înțelepciune și mulțumire spirituală.

Iar dacă tot nu merge…

Încearcă să-ți epurezi algoritmii de social media. That is the least you can do. Dă unfollow conținutului mizer/inutil/incitant (dacă știi ce zic) și încearcă să-ți dresezi algoritmul astfel încât să-ți fie oferite reel-uri și postări de calitate, care tratează subiecte mult mai interesante, inspiraționale.

Încearcă literatură, filosofie, prompturi de creativitate, bucăți extrase din podcasturi și clipuri video utile. Fă în așa fel încât Instagramul să-ți trezească înspirație și dorința de noutate, nu depresie, letargie și erecție ieftină.

Dă unsubscribe la vloggerii ăia enervanți, caută lucruri frumoase, urmărește materiale care discută despre ce ai vrut să afli mereu. Interacționează cu creatori care fac ceva ce și tu ai vrut, dar n-ai avut curajul până acum.

Algoritmul este o bestie perfidă care trebuie să învețe să facă trucuri când pocnești din degete. Șoptește cuvinte-cheie în telefon dacă este cazul, că Meta oricum te ascultă și colectează datele (Wahammer, lore din Warhammer, Dune, Isaac Asimov, hentai, black metal. Aaa..ups.)

Atât prezentul cât și viitorul sunt în mâinile tale. Iar dacă nu poți înfrânge abisul, fă cumva ca el să joace după cum îi cânți tu.

Carol Zafiriadi
WRITTEN BY

Carol Zafiriadi

Carol Zafiriadi scrie despre orice îl atrage și talentul său inutil este să facă cititorii interesați de lucruri de care nu le pasă sau de care nu au auzit niciodată. Oficial, scrie serios de prin 2017, iar de atunci și până în prezent a lucrat în diverse domenii drept content writer și editor pe multe teme, de la tehnologie și telecomunicații până la gambling. Misiune principală: postări de calitate, pe înțelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *