Top 5 tool-uri pentru content writing corect și eficient

274
0
Top tool-uri pentru scris content in 2024

Pe lângă rutinele sale sacre, mai mult sau mai puțin dubioase, fiecare scriitor trebuie să aibă în tolba sa anumite unelte care să-i vină în sprijinul spiritului creativ. Fie că ești content writer, copywriter sau autor de ficțiune, mai mult ca sigur că ai dat pe net de tot soiul de reclame și recomandări cu privire la tool-uri de content writing îți promit marea cu sarea.

Lasă-mă să-ți spun o chestie. Poți să-ți spargi economiile de o viață pe toate softurile posibile și imposibile, dar dacă nu ești conștient că ele nu sunt decât o extensie a practicilor tale, atunci vei eșua lamentabil. Ca scribi, trebuie să înțelegem că utilitatea acestor unelte este direct proporțională cu productivitatea noastră și cu practicile noastre de creatție.

Așadar, astăzi vreau să-ți vorbesc despre câteva exemple de tool-uri care te vor ajuta să-ți îmbunătățești scrisul și să-ți gestionezi mai bine capodoperele. Dinadins am ales să nu includ programe pe bază de AI, întrucât sunt ferm convins că trebuie să stăpânești stilul clasic de lucru înainte de a te lenevi. Desigur, suntem în 2024, majoritatea programelor de astăzi au deja extensii AI, inclusiv o parte din cele pe care ți le voi exemplifica, dar asta este o poveste pentru un alt material.

În articolul ăsta, îți voi da sugestii de tool-uri pentru scris conent care te vor ajuta:

  • Să scrii mai clar, aerisit și coerent;
  • Să-ți analizezi din mers scrisul și să-ți recunoști punctele slabe;
  • Să utilizezi corect gramatica și punctuația;
  • Să-ți gestionezi mai bine ciornele și materialele brute;
  • Să transformi content writing într-un joc video.

Capitalize My Title

Capitalize My Title

Dacă esti pus pe scris content în limba engleză, ține minte că titlurile se scriu diferit față de limba română. Poate părea un detaliu minuscul, însă chiar face diferența și așa îți dovedești și promptitudinea și experiența bilingvă. 

Chiar dacă aproape cu tonții vorbim la perfecție engleza, se prea poate să uităm noțiuni de bază ale limbii, practic lucruri super simple, de tipul prepoziții sau, iacătă, majusculele în titluri.

Capitalize My Title este un tool online foarte ușor de utilizat, menit a te ajuta să scrii corect titlurile în engleză (mai pe românește, ce cuvinte se scriu cu litere mari). Poți selecta din diverse formaturi recunoscute academic și literar (AP, Chicago, MLA, etc.) și tot ce ai de făcut este să-ți scrii titlul. Softul ți-l formatează automat și poți să schimbi foarte repede între stiluri, iar titlul se va reformata cu ușurință.

Mai nou, Capitalize My Title integrează și o funcție de rescriere AI, care-ți inflorește titlurile în funcție de audiență și de tonul folosit în conținut, dar ține minte că exprimările reciclate nu te vor duce prea departe.

Lucrez intensiv cu site-ul ăsta și îl recomand tuturor scriitorilor și editorilor care vor să se asigure că titlurile sunt formatate corect fără prea mult efort manual.

Hemingway Editor

Hemingway Text Editor

Botezat astfel de la numele celebrului scriitor american Ernest Hemingway, tool-ul ăsta e mină de aur dacă vrei să scrii content ușor de citit și de înțeles. Îndeletnicirea să principală orbitează în jurul producerii de proză clară și concisă datorită funcției de identificare și marcare a construcțiilor complexe și a adverbelor inutile sau folosite în exces.

Cum funcționează:

  • Un sistem de notare îți indică procentajul clarității textului. Cu alte cuvinte, îți iei notă pe cât de ușor ii poți explica lui Gigel despre cum se formează galaxiile.
  • Hemingway îți marchează automat propozițiile greoaie și îți sugerează alternative mai clare și mai ușor de procesat. 
  • Sistemul te avertizează dacă folosești inutil de mult adverbe și passive voice-ul (echivalentul diatezei pasive) și recomandă folosirea active voice-ului (diateza activă) pentru o comunicare mai eficientă și mai antrenantă a mesajului.
  • Desigur, Hemingway oferă suport pentru norme elementare de formatare (titluri, bolduri, font italic, link-uri, etc.), ceea ce te grăbește semnificativ transformarea ciornei într-un produs final.

La fel ca scriitorii Ernest Hemingway și Cormac McCarthy, tool-ul ăsta te ajută să conștientizezi două lucruri:

  1. Cititorii se orientează adesea către fraze simple, paragrafe aerisite care se citesc rapid și eficient.
  1. Atât în content writing cât și în creative/fiction writing, plasticitatea limbajului este esențială pentru a jongla cu emoțiile cititorului: vezi verbe puternice și sinonime ale expresiilor care întăresc autoritatea și expertiza scriitorului și provoacă un impact mai accentuat asupra audienței. Limbajul este marketing pus pe hârtie (sau display, după caz).

Grammarly

Grammarly tool

Ăsta este coperta Bibliei în ceea ce privește content writing-ul. Este unealta de căpătâi, indiferent dacă eșți la început sau eșți următorul Dostoievski în goana nebună după finalizarea manuscrisului.

Grammarly este esențialul din tolba cu săgeți a scriitorului. Îți verifică textul și ți-l ia la puricat să găsească erori gramaticale, de ortografie sau de punctuație.

Cel mai mare atuu al său este integrarea cu diverse aplicații precum Google Docs. Astfel, sugestiile de reformulare a exprimărilor și/sau greșelile sunt evidențiate din mers și sunt foarte ușor de corectat.

Grammarly este ușor de utilizat și de personalizat și își poate adapta sugestiile în funcție de tone of voice-ul conținutului. Problema apare, însă, în momentul în care tool-ul nu recunoaște anumite cuvinte sau exprimări, fie pentru că sunt prea obscure, fie pentru că tinde să le citească în construcții de bază care nu sar din tipar. Aici recomand atenție la detaliu și recitirea conținutului odată ce-ți finalizezi draftul.

Chiar și așa, este o unealtă foarte bună atât pentru casual writing cât și pentru profesionișții care mai mănâncă o literă sau un punct în acest secol al vitezei în care suntem forțați să trăim.

Mențiuni onorabile (care ar merita materiale dedicate)

N-aș zice că următoarele softuri sunt indispensabile.

Dimpotrivă, din partea mea poți să înlocuieșți digitalul de mai sus cu o pană, o călimară, o hârtie igienică (pergament) și DEX-ul și DOOM-ul și Cambridge/Oxford English Dictionary, dar dacă eșți pasionat de alte aplicații în afară de Facebook și Instagram și vrei să ai o anume satisfacție în utilizare, încearcă-le pe astea de mai jos.

Obsidian

Deși manifestă o complexitate gargantuana, Obsidian poate fi folosit și în cel mai simplu mod posibil: notițe, drafturi, editor de text.

Posibilitățile de personalizare sunt vaste și suportă ridicol de multe opțiuni de formatare. Îți poți organiza drafturile în foldere, subfoldere și alte nebunii și le poți îmbogăți prin tot la fel de multe plugin-uri care cresc funcționalitatea și eficiența aplicației în funcție de nevoile tale (gen, de la task management până la ajutor în scris).

De aceea, Obsidian a început să capete popularitate atât în rândul scriitorilor, cât și în rândul academicienilor, al cercetătorilor și al studenților.

Datele pot fi stocate atât local cât și în cloud, dar cea din urmă opțiune necesită o subscripție. Insa mai mișto aspect al Obsidianului, zic eu, este calitatea sa de ”second brain”.

Obsidian canvas

Practic, poți crea o rețea vastă de documente și fișiere interconectate care mimează sinapsele creierului. Poți crea reprezentări vizuale ale conceptelor notate și-ți poți transforma ideile într-un fel de Wikipedia pe steroizi, dar asta necesită timp și o bună cunoaștere a aplicației. And I find that beautiful.

Nimble Writer

Dacă vrei să-ți transformi rutina într-un joc video, Nimble Writer de pe Steam poate fi o idee simpatică. 

Este un editor axat pe simplitate și pe eliminarea distragerilor, destinat mai degrabă conținutului long-form și beletristicii. La fel, ți-l poți personaliza după bunul plac și îți poți cataloga lejer capitolele, secțiunile și tot ceea ce ține de workspace-ul unui magician al cuvintelor. 

Nimble Writer

Este foarte bun pe partea de outlining și de structurare a ideilor pentru proiecte complexe, însă fără să sacrifice din simplitatea și minimalismul său.

Folosit prin Steam, ai multe achievement-uri care te vor motiva să scrii zilnic și să-ți menții o rutină care sigur te va ajuta să devii un gânditor și un scriitor conștiincios și consecvent. 

Bonus – Small SEO Tools pentru orice ai nevoie

Poți, de asemenea, să iei în calcul și suita generoasă oferită gratuit pe SmallSEOTools. Ai ajutor rapid și eficient pentru tot ceea ce ține de content writing și optimizare SEO.

Suita este împărțită în categorii bine definite, fiecare oferindu-ți sprijin pentru proiectele tale, fie că vorbim despre detector de plagiat, verificat punctuația sau rescrierea de paragrafe:

  • Text Analysis Tools: Tot ceea ce ține de scrisul online, de gramatică, ortografie, topică și punctuație.
  • AI Writing Generators: Se înțelege de la sine. Niște artificii care îți dau mură-n gură și îți scurtează considerabil timpul de lucru.
  • Images Editing Tools: Vin în sprijinul părții vizuale a conținutului. Ele te vor ajuta să redimensionezi imagini, să le decupezi, să le convertești dintr-un format în altul șamd.
  • Keywords Tools: Pentru arta SEO, aceste tool-uri sunt extraordinar de utile. Cu ele poți analiza cuvintele-cheie are competiției, poți face o analiză pentru ce keyword-uri longtail sunt mai eficiente în conținutul tău, precum și verificarea densității unui anumit keyword.
  • BackLink Tools: Link-urile sunt esențiale pentru un conținut menit să urce în top în căutări pe Google. Cu sculele oferite în categoria asta vei putea să-ți analizezi backlink-urile și să dezvolți o strategie mai amplă care să-ți aducă succes.

Desigur, piața abundă în tot felul de giumbușlucuri ce promit să facă din ține următorul Tolkien. Vreau totuși să punctez faptul că nu tool-ul îl face pe scriitor, ci invers. Ține mine că niciunul din softurile astea nu este imperios necesar pentru content writing, dar este lesne de înțeles că îți oferă o mână de ajutor semnificativă în diferite contexte, cu atât mai mult cu cât nevoia de conținut și cerințele pe piață suferă mutații și devine din ce în ce mai greu să ții pasul cu ele într-un ritm optim. 

Alege-ți proiectul, intră în deep focus, încearcă tool-urile astea și apoi povestește-mi dacă te-au ajutat, sau poate mă poți ajuta la rândul tău cu alte sugestii de aplicații pe care încă nu le știu sau nu le-am folosit.

Carol Zafiriadi
WRITTEN BY

Carol Zafiriadi

Carol Zafiriadi scrie despre orice îl atrage și talentul său inutil este să facă cititorii interesați de lucruri de care nu le pasă sau de care nu au auzit niciodată. Oficial, scrie serios de prin 2017, iar de atunci și până în prezent a lucrat în diverse domenii drept content writer și editor pe multe teme, de la tehnologie și telecomunicații până la gambling. Misiune principală: postări de calitate, pe înțelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *